Mladi Palestinci nose portret Ismaila Haniyeha dok stoje na ruševinama uništene zgrade, koja je pripadala Ismailu Haniyehu, u izbjegličkom kampu Al-Shati u gradu Gaza, 31. jula 2024. godine.      Foto: AA

Izrael je nastavio širiti provokacije posljednjim napadom na vođu političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha, ubivši ga u Iranu, prekršivši time teritorijalni integritet zemlje i podižući izglede za širenje svog rata protiv Gaze u regionalni sukob.

Haniyeh, koji je bio predsjednik političkog ureda Hamasa od 2017. i premijer Palestinske nacionalne samouprave između 2006. i 2014, bio je široko priznata, umjerena osoba u grupi otpora. Haniyeh je također bio glavni palestinski pregovarač o prekidu vatre s Izraelom pod vodstvom Katara i Egipta. Njegovo ubistvo moglo bi odgoditi prekid vatre.

“Pošto je Ismail Haniyeh vodio međunarodne pregovore i smatran je, prema mnogima, uključujući BBC, umjerenim vođom (dok druge zemlje mogu imati drugačiji pogled na njega), svi moramo shvatiti da ovo nije jedan incident”, kaže Muhammad Athar Javed, nezavisni analitičar sigurnosti i odbrane, bivši saradnik Međunarodnog sigurnosnog programa u Novoj Americi.

Javed vjeruje da bi atentat na Haniyeha u Teheranu mogao biti dio "šire sheme dizajna" koja bi mogla dovesti do "integracije svih subkonvencionalnih ratova u različitim regijama", od Libana do Jemena, Sirije i Iraka, gdje Iran ima antiizraelske zastupnike, „utječući na unutrašnju sigurnost različitih zemalja“.

Uzimajući u obzir tekući rat u Ukrajini i tenzije između SAD-a i nezapadnih država kao što je Kina na Pacifiku i drugim regijama (Afrika, Južna Amerika), Haniyehovo ubistvo moglo bi signalizirati "globalni apetit za ratom", što može biti "veoma štetno" , posebno za regionalne ekonomije na Bliskom istoku, kaže analitičar za TRT World.

U izraelsko-palestinskom sukobu ima "toliko aktera koji su uključeni sa širokim spektrom motiva, što predviđanja čini opasnim", kaže Richard Falk, vodeći stručnjak za međunarodne odnose. “Ako dođe do šireg rata, to će vjerovatno biti stvar izraelske inicijative i možda odražava Netanyahuov lični animus”, kaže Falk za TRT World.

"Ako Iran uspije nanijeti tešku simboličku ili suštinsku štetu u izvršenju svog osvetničkog napada, Izrael bi takav događaj mogao tretirati kao prikladan izgovor za pokretanje šireg rata za kojim bi, vjerujem, zažalio", dodaje Falk.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei i lider političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh sastali su se prije ubistva palestinskog lidera. Foto: Reuters

Iranski lideri već su signalizirali Izraelu da će uzvratiti. "Islamska Republika Iran branit će svoj teritorijalni integritet i čast i natjerati terorističke osvajače da požale zbog svoje kukavne akcije", napisao je Masoud Pezekshkian, novi predsjednik Irana, na X-u. Njegov prethodnik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u maju.

Vrhovni vođa zemlje Ali Khamenei također je upozorio da će Izrael dobiti "oštru kaznu" od Irana, koji je "dužan" da "osveti" atentat.

“UN-ov koncept teritorijalnog integriteta u opasnosti”

Javed skreće pažnju na činjenicu da je Izrael izvršio atentat "na tuđoj zemlji" sa kojom ima tenzije na raznim frontovima od libanske grupe Hezbollah do Sirije i jemenskih Huta.

Ove dvije države imaju "višestranačke sukobe" ne samo u Gazi, već iu drugim dijelovima Bliskog istoka, a tekući izraelski rat protiv palestinske enklave samo pogoršava stvari među njima, dodaje on.

"Toliko je uključenih strana, toliko stranih zemalja da je ovaj koncept teritorijalnog integriteta ili suvereniteta Ujedinjenih naroda smanjen", kaže Javed. On dalje navodi da ovo postavlja “opasan presedan”, potkopavajući političku osnovu nacionalnih država.

„Ako bi narušavanje suvereniteta drugih zemalja postalo tako učestalo, to bi stvorilo niz sub-nekonvencionalnih ratova“, koji bi u suštini, u nekom trenutku, mogli pokrenuti „veliki rat“, smatra analitičar.

"Iran mora da je posramljen zbog onoga što se dogodilo jer je on (Haniyeh) prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novog predsjednika zemlje", kaže analitičar. Ali on također skreće pažnju na "ranjivu sigurnosnu situaciju u Iranu", ističući da se tokom Haniyevog boravka u Kataru nije dogodilo ništa loše.

Ubijanje “umjerenog”

Ubivši Haniyeha, glavnog palestinskog pregovarača, a također ciljajući na najvišeg lidera Hezbollaha u Bejrutu, Izrael šalje poruku agresije regionu, zvoneći u ratna zvona, prema stručnjacima.

Muškarac pregleda uništenu zgradu koju je pogodio izraelski zračni napad u južnom predgrađu Bejruta, Liban, 30. jula 2024. Foto: Hussein Malla

“Mjesecima je izraelski premijer Benjamin Netanyahu činio sve što je u njegovoj moći da spriječi sve diplomatske napore usmjerene na okončanje rata. Ubivši glavnog palestinskog pregovarača, Izrael je prenio konačnu i odlučujuću poruku da Izrael ostaje uronjen u nasilje i ni u šta drugo”, kaže Ramzy Baroud, autor i palestinski politički analitičar.

“Dok Izrael još jednom ubrzava svoj pritisak na širi sukob nakon deset mjeseci neuspjelog rata u Gazi i vojnog zastoja protiv Hezbollaha u Libanu, ovaj put se upušta u igru visokih uloga, najopasniju od svih prethodnih kockanja”, kaže Baroud za TRT World.

Haniyehovo ubistvo uslijedilo je nakon što su Fatah, vodeća grupa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), i Hamas, stranka koja upravlja Gazom, a to su dvije suprotstavljene palestinske frakcije, potpisale sporazum o pomirenju koji je sponzorirala Kina u Pekingu, krajem jula.

“Haniyeh je uspio uspostaviti i ojačati veze s Rusijom, Kinom i drugim zemljama izvan američko-zapadnog političkog domena”, kaže Baroud.

“Ovo ubistvo se također može smatrati upozorenjem Iranu i Hamasu nakon Sporazuma o jedinstvu između Hamasa i Fataha koji bi Izrael mogao smatrati prijetnjom”, kaže Falk. Predsjednik Palestinske uprave (PA) Mahmoud Abbas napravio je gest ovog novog pokušaja jedinstva osudivši Hanijehovo ubistvo.

Kako će Iran odgovoriti?

Fatima Karimkhan, novinarka iz Teherana. ocjenjuje da Izrael "nije zadovoljan" umjerenom vladom u Teheranu jer je Izrael bio protiv nuklearnih pregovora predvođenih SAD-om. Dogovor koji je postignut za vrijeme Obaminog predsjedavanja obećavao je svojevrsnu normalizaciju između Zapada i Irana.

"Oni čine sve što mogu da uvuku Iran u regionalni sukob kako bi mogli izvršiti veći pritisak na međunarodnu zajednicu da se odupre Iranu", kaže ona za TRT World.

Na ovoj fotografiji koju je objavio ured iranskog predsjednika, predsjednik Masoud Pezeshkian rukuje se sa šefom političkog ureda Hamasa Ismailom Haniyehom na početku njihovog sastanka u Teheranu 30. jula 2024. Foto: AP

Falk također vjeruje da Izrael gura Iran u regionalni rat ubistvom Haniyeha, što je "velika provokacija, zbog lokacije, prilike i statusa ciljane osobe".

“Razmjeri izraelskih provokacija predstavljaju veliki izazov za propalestinski tabor na Bliskom istoku, jer, naime, kako odgovoriti jednako snažnim porukama, a da Izraelu ne ispunite želju da cijeli region uvuče u destruktivni rat”, kaže Baroud.

Ali on i dalje vjeruje da su propalestinske snage u regiji od 'Osovine otpora' predvođene Iranom do drugih "sigurno sposobne upravljati ovim izazovom uprkos uključenim faktorima rizika".

Karimkhan smatra da je Iran pokazao suzdržanost pred nekoliko izraelskih provokacija, te da će izbjeći da bude namamljen u rat.

“Ovo ubistvo je akt državnog terorizma i međunarodna zajednica treba da zauzme stav protiv toga, a ne sam Iran. Ne vidim prostor za sukob između Irana i Izraela u ovom slučaju”, kaže ona.

“Izrael čini sve što je potrebno da stavi sjenu na ono što radi u Gazi. Spremni su započeti regionalni sukob u nadi da će ljudi zaboraviti na sve ono što se dogodilo i što se i dalje dešava u Gazi.”

TRT Balkan / agencije