Na skupu koji je organizovan na centralnom trgu u najvećem gradu regije Sandžak, govorili su, između ostalih, poznati teolog Fejzo Radončić i predstavnik ambasade Palestine u Srbiji, Aljan Kesvani.         Foto: AA

Prema procenama organizatora i izvora iz Policijske uprave Novi Pazar, noćnom protestu i šetnji "Za slobodu, za mir za Palestinu", u organizaciji Udruženja žena „En-Nisa“, večeras je prisustvovalo između 15 i 20 hiljada ljudi.

Na skupu koji je organizovan na centralnom trgu u najvećem gradu regije Sandžak, govorili su, između ostalih, poznati teolog Fejzo Radončić i predstavnik ambasade Palestine u Srbiji, Aljan Kesvani.

Predsednica udruženja “En-Nisa” Azra Šemsović navela je kako je skup organizovan iz potrebe da se svetu pokaže da iako je hrabrost stati na stranu dobra, na stranu istine i na stranu pravde, Novi Pazar ima čast što ima hrabre, ima istinoljubive, i ima saosećajne ljude. Ona je navela da se toliki broj ljudi okupio samo kako bi dao podršku Gazi, podršku svim Palestincima. Palestincima muslimanima, Palestincima hrišćanima i da bi dali podršku živima, te da se glasno kaže da se ubijena deca i civili nikada neće zaboraviti.

“Ovaj protest i šetnja koje smo organizovali samo su odraz naše tuge za Gazom. Jednostavno ne možemo samo sedeti i gledati kako Izrael vrši genocid nad nedužnim civilima, ženama, muškarcima i decom u Gazi. Ako već ništa drugo ne možemo, makar možemo izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo, brigu i želju da očigledan genocid prestane. Imam dvoje dece i od kako je Izrael krenuo brutalno da ubija decu, bebe, samo zamislim da moja deca nisu bezbedna makar jedno veče i već mi se srce slama, mislim da večeras svi koji su došli u jednom trenutku stavili su se u tu situaciju i osetili bol u grudima. Znate, mi smo narod koji je preživeo genocid i možda dodatno zbog toga osećamo ovoliku tugu zbog jednog naroda koji je trenutno u najtežoj situaciju na svetu. Protestom želimo da uputimo poruku svim međunarodnim organizacijama da ne ćute na očigledan genocid Izraela nad Gazom, da ga zaustave i omoguće humane uslove za ranjene, starije, žene i decu. Da prestane okupacija Gaze koja traje decenijama unazad ne samo ovih dana. Želimo mir u Gazi, mir u Palestini i da jednom, ako Bog da, i mi posetimo Kuds i uživamo u lepotama Palestine koja treba ostati Palestincima”, navela je Šemsović.

Na skupu je upućena i dova za narod Palestine, emitovane su i poruke podrške Palestini predstavnika javnog života Novog Pazara, na trgu su bile izložene i potresne fotografije razaranja i ubijanja u Gazi koje je načinio mahom fotograf Motaz Azaiza.

TRT Balkan / agencije