Danas 97 posto vode u Gazi nije za piće.     Foto: Reuters

Danas 97 posto vode za piće u Gazi ustvari nije za piće, prema zajedničkom saopćenju Euro-mediteranskog monitora za ljudska prava i Globalnog instituta za vode, okoliš i zdravlje (GIWEH).

Palestinska djeca prikupljaju vodu za piće iz slavine za svoje porodice, dok se kriza s vodom pogoršava u gradu. Gaza, 3. maja 2018.     Foto: (AA)

Oni su naveli dugoročnu izraelsku blokadu kao katalizator pogoršanja sigurnosti vode. Palestinci koji žive u Gazi, koju su posmatrači opisali kao veliki otvoreni zatvor, nemaju dovoljno sredstava za poboljšanje kvalitete vode zbog izraelske okupacije. Nevladine organizacije pozvale su izraelske vlasti i međunarodnu zajednicu da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali vodu stanovništvu.

Izraelski napadi uzrokuju smanjenje vode za piće za 50 posto. Gaza, 20. maja 2021.     Foto: (AA)

Više od 97 posto vode za piće u Gazi ispod je minimalnih zdravstvenih standarda za prehranu ljudi. Većina stanovnika pije vodu iz privatnih pročistača, jer su veća postrojenja oštećena ili uništena kao posljedica bombardiranja Izraela ili su izvan upotrebe zbog nedostatka održavanja. Gaza trenutno nije u stanju opskrbiti dovoljno vode za svojih 2 miliona stanovnika.

Dvije organizacije ukazale su na izraelsku ekonomsku opsadu, stalne vojne napade na Gazu i često bombardiranje vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, kao glavne razloge vodene krize u Gazi.

Palestinska djeca čekaju pored kamiona cisterne za vodu da sakupe vodu za svoje porodice jer se kriza s vodom u gradu pogoršava. Gaza, 3. maja 2018.     Foto: (AA)

Mohammad Shehadeh, regionalni direktor Euro-Med Monitora u Evropi, rekao je Vijeću za ljudska prava da bi "htjeli skrenuti pažnju na ozbiljno pogoršanje vodne sigurnosti pojasa Gaze, uglavnom zbog produžene opsade Izraela i periodičnih vojnih napada".

On je dodao da je posljednja izraelska ofanziva na Gazu u maju usmjerena na osnovnu vodnu infrastrukturu i dodatno je produbila vodenu krizu.

Još jedan pogoršavajući faktor je loše stanje infrastrukture u Gazi. Infrastruktura kanalizacije, vode i električne energije ozbiljno je oštećena u kontinuiranim borbama s Izraelom.

Prema zajedničkom saopćenju, akutna kriza električne energije sprečava ispravan rad bunara i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kao rezultat toga, uzrokuje ispuštanje oko 80 posto neprečišćene kanalizacije Gaze u more, dok 20 posto prodire u podzemne vode.

Pogled na zagađenje mora Gaze usljed pogoršanja vodene krize u gradu, Gaza, 3. maja 2018.     Foto: (AA)

Oko četvrtine bolesti koje se šire u Gazi uzrokovane su zagađenjem vode, a 12 posto smrti djece i dojenčadi povezano je s crijevnim bolestima uzrokovanim nedostatkom pitke vode, utvrđeno je prema nedavnim podacima navedenim u zajedničkom saopćenju.

Stanovnici Gaze su bespomoćni pred djecom koja se polako truju prljavom vodom za piće, izjavio je Mohammad Shehadeh.

Palestinska djeca prikupljaju vodu za piće iz slavine za svoje porodice, dok se kriza s vodom pogoršava u gradu. Gaza, 3. maja 2018.     Foto: (AA)

"Civilno stanovništvo zatvoreno u otrovnoj situaciji od rođenja do smrti prisiljeno je svjedočiti sporim trovanjima svoje djece i voljenih vodom koju piju i vjerovatno tlom u kojem beru, bez promjene na vidiku", rekao je Shehadeh.

Zaključio je kako nema mogućeg opravdanja za ovu situaciju i kako je dužnost izraelskih vlasti i međunarodne zajednice da osiguraju stanovnicima Gaze pravo na dostupnost vode.

Djeca se okupljaju s plastičnim kanisterima kako bi napunili vodu iz fontane u gradu. Gaza, 20. maja 2021.     Foto: (AA)

Oko 2 miliona Palestinaca koji žive u Gazi izloženi su dugoj izraelskoj blokadi i strogim ekonomskim ograničenjima, ali i ograničenjima na putovanja još od 2006. godine.

TRT World