"Niko ne bi trebao biti iznad zakona ili na margini pravde", kazao je Albares.                   Foto: AA

Izraelski napadi na opkoljenu palestinsku enklavu Gazu "moraju prestati", rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares u srijedu u Jordanu.

Naglašavajući tragediju s više od 30.000 mrtvih, uključujući oko 13.500 djece, Albares je rekao da međunarodna zajednica ne može ostati ravnodušna i da treba djelovati kako bi se postigao hitni prekid vatre.

"Smrti nisu brojke, to su ljudi od krvi i mesa, i to ne možemo zaboraviti", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem.

"Safadi i ja smo se od početka složili oko potrebe za prekidom vatre koji bi se olakšao ulazak humanitarne pomoći i kako bi se spriječilo da civilno stanovništvo umire od bombardovanja ili zbog gladi", rekao je španski ministar vanjskih poslova.

Albares je na svojoj trećoj turneji po Bliskom istoku u posljednjih nekoliko mjeseci. Kasnije u srijedu, posjetit će Egipat.

Dok je bio u Jordanu, također je naglasio potrebu da se sve strane, uključujući Izrael, pridržavaju međunarodnog prava i presude Međunarodnog suda pravde.

"Niko ne bi trebao biti iznad zakona ili na margini pravde", kazao je Albares.

Tokom ove turneje, prikuplja podršku ne samo za prekid vatre već i za međunarodnu mirovnu konferenciju.

"Moramo politički raditi tako da kada dođe do hitnog prekida vatre, ovo je posljednji put da vidimo ovu spiralu nasilja i užasa", rekao je, objašnjavajući da njegova vizija nije da bude domaćin još jednog sporazuma u Oslu gdje države "razgovaraju o parametrima mira".

Istakao je da je cilj da se jednom za svagda implementira rješenje o dvije države, tako da realna palestinska država postoji u očima međunarodne zajednice.

Safadi se složio da je uspostavljanje suverene palestinske države "jedini način da se postigne sigurnost i stabilnost u regionu".

Zemlje su potpisale i dva nova sporazuma o saradnji u vezi sa političkim konsultacijama i razmjenom iskustava između diplomatskih instituta.

TRT Balkan / agencije