Španski ministar je istakao da na Zapadnoj obali postoji situacija koja je zabrinjavajuća kao i u Gazi.        Foto: AA

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares usprotivio se mogućnosti "slanja trupa u Ukrajinu" koju je iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U svom govoru na sjednici u španskom parlamentu, Albares je rekao: "Naravno, neće biti španskih vojnika u Ukrajini. Zato što želimo mir. Španska vlada želi istu stvar u Gazi i Ukrajini. Mir i poštovanje međunarodnog prava".

Španski ministar vanjskih poslova je također naglasio da "Španija od 7. oktobra nije izdala nijednu novu dozvolu za izvoz oružja u Izrael".

Sumar, partner manjinske lijeve koalicione vlade, rekao je: "Vojna oprema je prodata Izraelu u novembru. Ministar Albares ne govori istinu".

Navodeći još jednom da toga nema uprkos optužbama, Albares je rekao: "Neće biti prodaje oružja Izraelu dok se ne završi ciklus nasilja u Gazi".

Rekavši da se slaže sa zastupnikom da je situacija u Gazi "prava humanitarna katastrofa", Albares je rekao: "Španija je jedna od rijetkih zemalja koja nastavlja podržavati UNRWA, dodatno će povećati svoju finansijsku pomoć, a također će nametnuti individualne sankcije za izraelske doseljenike odgovorne za nasilje nad Palestincima".

Španski ministar je istakao da na Zapadnoj obali postoji situacija koja je zabrinjavajuća kao i u Gazi.

TRT Balkan / agencije