Palestinci na graničnom prijelazu Rafah s Egiptom u nadi da će dobiti dozvolu da napuste Gazu.        Foto: AFP

Španska ministrica za socijalna prava predložila je izvođenje Izraela pred Međunarodni krivični sud zbog "ratnih zločina", izvještavaju lokalni mediji.

Ione Belarra je u nedjelju podijelila video, optužujući Evropsku uniju i SAD da su "saučesnici u izraelskim ratnim zločinima", piše španski dnevnik El Mundo.

Ona je pozvala na akcije za osudu Izraela pred MKS-om i osudila je tekući "planirani genocid" u palestinskoj Gazi.

Deset dana nakon sukoba s palestinskom grupom Hamas, nastavljeno je izraelsko bombardiranje i blokada Gaze, s više od milion ljudi – gotovo polovina ukupnog stanovništva Gaze – raseljeno.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, a voda, hrana, gorivo i medicinske zalihe ponestaju, dok civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Operacija “Poplava Al-Aksa”

Borbe su počele kada je Hamas, 7. oktobra, pokrenuo operaciju “Poplava Al-Aksa”, višestruki iznenadni napad koji uključuje salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael preko kopna, mora i zraka.

Navodi se da je napad bio odmazda za upad u džamiju Al-Aksa i pojačano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je tada pokrenula operaciju “Željezni mačevi” protiv Hamasovih ciljeva unutar Gaze.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim zračnim napadima na Gazu popeo se na 2.750, uključujući 750 djece. U Izraelu je ubijeno 1.300 ljudi.

TRT Balkan