Ione Belarra, čelnica krajnje lijeve stranke Podemos pozvala je "sve demokratske zemlje" na bojkot Eurovizije jer je prihvatila Izrael.      Foto: Reuters

Ione Belarra, čelnica krajnje lijeve stranke Podemos, koja je povukla podršku manjinskoj lijevoj koalicijskoj vladi u Španiji i prešla u opoziciju, pozvala je "sve demokratske zemlje" na bojkot Eurovizije jer je prihvatila Izrael.

"Ako Izrael koji je počinio genocid ide na Euroviziju, nijedna zemlja koja brani ljudska prava i koja je demokratska ne bi trebala učestvovati na Euroviziji. Ovo je odvratno pranje", navela je Belarra na X.

Stranka Podemos od januara pokušava spriječiti Izrael da učestvuje na Euroviziji jer je počinio genocid u svojim napadima na Gazu.

Podemos, koji je parlamentu podnio prijedlog da španska radiotelevizijska korporacija RTVE preko španskog ministarstva vanjskih poslova preuzme inicijativu za isključenja Izraela s Eurovizije, za to nije naišao na dovoljnu podršku drugih političkih stranaka.

Podemos je također poslao pismo europskim parlamentarcima nekih političkih stranaka poput Ujedinjene ljevice u Španiji, Galicijskog nacionalističkog bloka, Sumara i organizatorima Eurosonga, tražeći da se Izraelu zabrani učešće na ovogodišnjem takmičenju zbog neselektivnog napada u Gazi.

TRT Balkan / agencije