Pozvao je zemlje koje još nisu priznale Palestinu da prestanu isporučivati ​​oružje Izraelu kako bi osigurale dosljednost u svojoj politici.          Foto: AA

Španski premijer Pedro Sanchez ponovo je pozvao države članice Evropske unije (EU) koje ne priznaju Palestinu da obustave izvoz oružja u Izrael.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka Evropskog vijeća u Briselu u četvrtak, Sanchez je naglasio potrebu za "dosljednošću na Bliskom istoku i poštovanjem međunarodnog prava".

Pozvao je zemlje koje još nisu priznale Palestinu da prestanu isporučivati ​​oružje Izraelu kako bi osigurale dosljednost u svojoj politici.

Sanchez je podsjetio da je Španija obustavila izvoz oružja u Izrael 7. oktobra prošle godine i ohrabrila druge nacije da slijede njihov primjer kako bi izvršili pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi eskalaciju nasilja u regionu.

Osim toga, Sanchez je spomenuo da su Španija i Irska ponovile svoj poziv na reviziju trgovinskog sporazuma EU-a s Izraelom.

Također je odgovorio na Netanyahuove kritike na račun mirovnih snaga UN-a u Libanu, navodeći da će snage UNIFIL-a ostati u tom području.

TRT Balkan / agencije