Vjeruje da je najava komesara EU-a za proširenje Olivera Varhelyija da će blok odmah obustaviti pomoć Palestini bila jednostrana odluka.     Foto: Reuters

"Evropska unija (EU) treba nastaviti pružati pomoć palestinskom narodu, koji ne treba poistovjetiti sa grupom Hamas", izjavio je u utorak vršilac dužnosti španskog ministra vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

"Ne možemo miješati Hamas, terorističku organizaciju, s palestinskim narodom i vlastima", rekao je Albares gostujući na španskoj televiziji Cadena Ser.

Vjeruje da je najava komesara EU-a za proširenje Olivera Varhelyija da će blok odmah obustaviti pomoć Palestini bila jednostrana odluka.

Albares je rekao da on i ministri vanjskih poslova drugih zemalja članica nisu konsultovani niti su bili obaviješteni prije Varhelyijeve objave.

Rekao je da je razgovarao s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku, kako bi utvrdio da će ovo pitanje biti na dnevnom redu hitnog sastanka ministara vanjskih poslova u utorak poslijepodne. Rekao je da će prvi govoriti o pomoći i da će jasno iznijeti stav Španije.

"Ono što će nam trebati u danima koji dolaze nije manje, već više humanitarne pomoći za Palestince", rekao je Albares.

Objasnio je i da je razgovarao s nekoliko svojih evropskih kolega i da većina smatra da "saradnja između EU i Palestine nije problematična".

Albares je insistirao na tome da je Španija decenijama "savjesno" radila s palestinskim vlastima i zvaničnicima UN-a na terenu i da nikada nije naišla na problem gdje novac ide.

Međutim, ovo pitanje ima potencijal da izazove obračun između lidera EU-a. Zemlje poput Irske, Danske i Luksemburga su se navodno složile sa stavom Španije, ali su Njemačka i Austrija već rekle da privremeno zaustavljaju nacionalnu pomoć Palestini.

"Sve drugo bi bilo kontraproduktivno jer bismo oduzeli vlast Palestincima koji su na strani mira, koji su s užasom gledali na djela Hamasa. Ne možemo dvostruko kazniti ljude koji su preplašeni posljedicama terorističkih akata nepravednim smanjenjem pomoći koja im je potrebna više nego ikada", rekao je španski zvaničnik.

TRT Balkan / agencije