Španija zagovara međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi kulminirala priznavanjem održive palestinske države.      Foto: AA

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares najavio je u ponedjeljak 3,5 miliona eura hitne pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Taj potez Španije uslijedio je nakon što je nekoliko zemalja zamrznulo finansiranje UNRWA-e nakon navoda da je nekoliko zaposlenika agencije bilo umiješano u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Albares je objasnio da će dodatna pomoć biti mobilizirana "u kratkom roku" te je istakao da UNRWA pruža pomoć za šest miliona palestinskih izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu, Zapadnoj obali i Gazi.

Ističući da agencija radi u nekoliko područja, španski ministar je podsjetio da 1,2 miliona izbjeglica u Gazi "ovisi gotovo isključivo o pomoći UNRWA-e".

Albares je rekao da je agencija UN-a "očajna" i da postoji "ozbiljan rizik" da će njeni humanitarni napori u Gazi biti zaustavljeni u narednim sedmicama.

"Humanitarna situacija u Palestini je prioritet naše međunarodne saradnje", dodao je.

U ponedjeljak je špansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da će Albares krenuti na bliskoistočnu turneju u okviru koje će posjetiti Katar, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi zagovarao rješenja za krizu u Palestini.

Španija zagovara međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi kulminirala priznavanjem održive palestinske države.

"Odbrana i izgradnja mira je i biće glavni prioritet vanjske politike Španije u ovom zakonodavnom mandatu", rekao je Albares u ponedjeljak.

TRT Balkan / agencije