Kako je kazao, iranski napad na Izrael ukazao je na potrebu okončanja "spirale nasilja".        Foto: AFP

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da "učini sve što je moguće" kako bi se izbjegla eskalacija nakon iranskog napada na Izrael ovog vikenda.

Albares je u intervjuu za TVE rekao da situaciju treba "veoma pomno pratiti" u narednim danima, iako Tel Aviv nije uzvratio, a Teheran saopštio da će napadi biti "završeni".

“Bolje su vijesti da obje strane za sada ne nastavljaju agresivno, ali svakako smo daleko od onoga što španska Vlada i njeni saveznici žele – trajni prekid vatre u Gazi, da civilno stanovništvo ima pristup pomoći, oslobađanje svih talaca, i više od toga, definitivan mir i stabilnost na Bliskom istoku s dvodržavnim rješenjem", istakao je Albares.

Kako je kazao, iranski napad na Izrael ukazao je na potrebu okončanja "spirale nasilja".

Albares će u utorak učestvovati na hitnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu.

Rekao je kako očekuje da će se evropski blok složiti oko osude iranskog napada, ali i da se nada da će se nacije ujediniti i oko zaustavljanja dalje regionalne eskalacije.

Dodao je da će Španija takođe insistirati na tome da EU podvuče važnost trajnog prekida vatre, kao i hitnog dvodržavnog rješenja.

“Ovo je posljednji put da gledamo ovu spiralu nasilja; da svijet mora biti izložen ovom stepenu napetosti. Svi znamo rješenje — priznati Palestinu i pomoći da se održiva palestinska država podigne na noge. To je najbolje za mir na Bliskom istoku", naglasio je španski ministar.

Albares će u četvrtak otputovati u New York kako bi učestvovao u debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o punopravnom članstvu Palestine u UN-u. Tamo će govoriti u prilog tome da Palestina postane suverena država.

“Situacija ovog vikenda naglašava ozbiljnost ove situacije i zašto je potrebno učiniti ovaj korak uskoro. Nada Palestinaca – država – usko je vezana sa sigurnost Izraela”, dodao je Albares.

Ponovio je da će Madrid uskoro priznati palestinsku državu, ali je rekao da je Vlada Španije u pregovorima s drugim evropskim državama koje imaju isto mišljenje kako bi zajedno napravili taj korak.

Španski premijer Pedro Sanchez sastaće se kasnije u ponedjeljak s novim portugalskim premijerom kako bi razgovarali o tom pitanju.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije