Studenti nastavljaju da izražavaju solidarnost s Gazom u kampu postavljenom ispred glavne zgrade rektorata.               Foto: Reuters

Propalestinski protesti na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj traju već drugi mjesec.

Skupovi koje su pokrenuli studenti u maju, nastavljeni su uprkos odluci univerzitetske uprave da suspenduje sporazume o studenatskoj razmjeni s izraelskim univerzitetima.

Studenti nastavljaju da izražavaju solidarnost s Gazom u kampu postavljenom ispred glavne zgrade rektorata.

Univerzitet je saopštio da su Upravni odbor i rektor šokirani civilnim žrtvama rata između Izraela i Hamasa i pozvao sve strane da spriječe genocid u skladu s odlukama Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Holandiji.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 36.400 ljudi, od kojih su velika većina žene i djeca.

Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, uz nestašicu hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije