Lokalni mediji javljaju da je akcija italijanskih snaga pokrenuta nakon što su članovi posade zatražili pomoć pozivom iz prostorija u kojim su zarobljeni na brodu.      Foto: AA

Ministar odbrane Italije Guido Crosetto saopćio je kasno sinoć da su spasilačke snage te zemlje uspješno okončale akciju i oslobodile turski brod kojeg su u blizini Napulja oteli naoružani migranti.

“Otmičari broda su uhvaćeni. Sve je dobro završilo“, napisao je Crosetto na Twitteru i čestitao specijalcima koju su sudjelovali u operaciji ponovnog preuzimanja kontrole nad brodom.

Crosetto je ranije jučer rekao novinarima da su imigranti s oružjem tipa bodeža preuzeli kontrolu nad ro-ro brodom “Galata Seaways“ pod turskom zastavom, koji je plovio iz turske luke Yalova prema Francuskoj.

Nakon operacije dva mornarička helikoptera, osoblja obalne straže i carinske policije, kontrola nad brodom ponovno je uspostavljena kod Napulja.

Lokalni mediji javljaju da je akcija italijanskih snaga pokrenuta nakon što su članovi posade zatražili pomoć pozivom iz prostorija u kojim su zarobljeni na brodu.

Uporedo s tim, Direkcija za pomorstvo pri turskom Ministarstvu transporta i infrastrukture saopćila je da je dobila dojavu da je grupa od najmanje 15 migranata otela turski brod “Galata Seaways“. Osoblje broda je navodno zaključano prostorijama za odmor i strojarnici.

U saopćenju se navodi da su turske i italijanske nadležne službe u kontaktu i da se očekuje intervencija oslobađanja broda.

TRT Balkan / agencije