Fajon je napomenula da je pitanje sankcija Izraelu pokrenuto unutar EU-a, ali da postoje različiti stavovi među državama članicama.             Foto: AA

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da se humanitarna situacija u Pojasu Gaze svakim danom pogoršava i da smo suočeni s humanitarnom krizom te je poručila da je hitno potreban prekid vatre.

Fajon je u razgovoru s novinarom Anadolu u u zgradi Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku kazala da Ljubljana pomno prati proces tužbe za genocid koju je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu.

“Kada sud odluči, pozivamo sve strane da se povinuju toj odluci“, rekla je Fajon.

Naglasila je da Slovenija pridaje veliki značaj principu odgovornosti i da podržava odluke međunarodnih sudova.

“Slovenija je odlučila dostaviti vještačenje u slučaju pred ICJ-om o izraelskim aktivnostima u ilegalnim naseljima“, rekla je Fajon.

Hiljade ubijene djece i žena

Na upit da li je Evropska unija (EU) dala dovoljno snažnu poruku Izraelu protiv njegovih napada na Gazu i da li Izraelu treba uvesti sankcije, Fajon je kazala da je Slovenija o ovom pitanju vrlo glasno izjasnila.

“Hitno nam je potreban prekid vatre“, rekla je Fajon.

Istakla je da se humanitarna pomoć mora hitno obezbijediti i da zato sukobi moraju prestati.

“Vidimo da se humanitarna situacija pogoršava svakim danom. Suočavamo se s humanitarnom krizom. Hiljade žena i djece je poginulo. Ovo mora prestati. Dosta je!“, poručila je Fajon.

Šefica slovenske diplomatije je dalje kazala da fokus treba biti na političkom rješenju nakon prekida vatre i da je neophodno ozbiljnije raditi na rješenju na bazi uspostave dvije države.

Naglasivši da je jedino rješenje koje će osigurati sigurnost Izraela i palestinskog naroda uspostava palestinske države, Fajon je rekla da treba započeti pregovore o političkom rješenju za mir u regionu.

Fajon je napomenula da je pitanje sankcija Izraelu pokrenuto unutar EU-a, ali da postoje različiti stavovi među državama članicama.

“Zemlje EU se slažu oko rješenja dvije države i protiv prisilnog raseljavanja palestinskog naroda iz Gaze i Zapadne obale“, rekla je Fajon i dodala da je Slovenija odlučna u pozivu svim stranima za prekid vatre.

Humanost na ispitu

Ocjenjujući poziciju Slovenije kao privremene članice Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) od 1. januara, Fajon je rekla da smatra da Vijeće mora učiniti mnogo više i da nije ispunilo svoju temeljnu misiju pružanja sigurnosti i mira u jeku krize na Bliskom istoku i humanitarne krize u Pojasu Gaze.

“Vijeće sigurnosti UN-a ima kolektivnu odgovornost. Naša humanost je na ispitu. Pred nama je težak test“, rekla je ona.

O tome da li će Slovenija pripremiti nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, Fajon je rekla da će njena zemlja podržati svaku inicijativu koja će kreirati uslove za mir.

Fajon je navela da će Slovenija uvijek ustrajavati na miru, poštovanju međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Turkiye je veoma važan strateški partner EU-a

Komentirajući odnose Turkiye i Evropske unije, Fajon je istakla da je Turkiye veoma važan strateški partner EU-a.

Pozdravila je to što je Turkiye “počela da bude više za stolom“ u razgovorima o širenju i jačanju Evrope.

Ističući da Turkiye i Slovenija imaju veoma dobre bilateralne odnose, Fajon je najavila da će uskoro sa poslovnim partnerima organizirati posjetu Ankari.

TRT Balkan / agencije