Europarlamentarac Satouri je kritizirao činjenicu da u EP-u još uvijek ima poslanika koji dešavanja u Gazi posmatraju kao pravo Izraela da se brani. / Photo: AA

Zastupnički klub Zeleni u Evropskom parlamentu bila je domaćin skupa koji je pod nazivom “Gaza: Pravne i političke posljedice klasifikacije genocida“ organizirala Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH).

Program su moderirali Maha Abdallah, pravni istraživač iz organizacije za ljudska prava “Al-Haq“ sa sjedištem u Ramallahu, i Yosra Frawes, jedan od pravnih savjetnika FIDH-a, a skupu su se obratili francuski član Evropskog parlamenta Mounir Satouri iz Zelene grupe, Ambasador Južnoafričke Republike u Hagu Vusi Madonsela, južnoafrički advokat i stručnjak za ljudska prava Kayan Leung, advokat potpredsjednika FIDH-a Alexis Deswaef, stručnjak za međunarodno krivično pravo i ljudska prava, tužilac Johann Soufi, te bivša zastupnica belgijskog saveznog parlamenta i senatorica Simone Susskind.

Europarlamentarac Satouri je kritizirao činjenicu da u EP-u još uvijek ima poslanika koji dešavanja u Gazi posmatraju kao pravo Izraela da se brani.

“Možete li zamisliti? Ljudi koji predstavljaju Evropu ovo govore. Mi smo u takvom okruženju“, rekao je Satouri.

Osvrćući se na izbore za Evropski parlament koji će se održati u junu, Satouri je rekao da će evropski birači ovog puta donijeti drugačiji izbor nego ikada ranije.

Satouri je naglasio da treba otkazati Sporazum o partnerstvu između Evropske unije i Izraela.

Solidarnost Južnoafričke Republike sa palestinskim narodom

Ambasador Južnoafričke Republike Madonsela je izjavio da je njegova zemlja pokrenula proces na Međunarodnom sudu pravde zbog patnje Palestinaca i da to smatra svojevrsnim dugom zbog svog teškog iskustva aparthejda.

Madonsela je kazao da se ništa nije promijenilo u stavu Izraela nakon njihove prijave, već naprotiv, da su se napadi intenzivirali.

“Ovo pokazuje da postoji namjera da se počini genocid“. naglasio je Madonsela.

Ambasador je kritizirao arapske zemlje što nisu vršile pritisak na Zapad iako su imale alate na raspolaganju.

Prijedlog da se Palestina prizna kao država

Susskind je u obraćanju podsjetila da je belgijski savezni parlament 2015. godine odobrio rezoluciju kojom se poziva na priznavanje Palestine kao države, te je poručila da Belgija treba da stane iza ove odluke.

Bivša belgijska političarka Susskind pozvala je sve evropske zemlje da priznaju palestinsku državu kao prvi korak.

Poziv da se izvrši pritisak na evropske vlade

Potpredsjednik FIDH-a Deswaef je izjavio da sarađuju sa 188 organizacija iz 116 zemalja.

“Radimo u teškim uslovima. Pokušavamo prikupiti informacije o zločinima“, rekao je Deswaef.

Navodeći da je ono što se dogodilo u Gazi "očito genocid", Deswaef je istakao da je stradalo mnogo više civila, žena i djece nego u drugim poznatim genocidima.

Deswaef je pozvao Evropski parlament da preduzme akciju tako što će osuditi Izrael i izvršiti pritisak na evropske vlade da zaustave prodaju oružja i municije Izraelu.

Važnost međunarodne solidarnosti

Advokat Leung je takođe rekao da, kao južnoafrički branitelj ljudskih prava, želi da naglasi da je međunarodna solidarnost veoma efikasna u ovakvim situacijama.

Stručnjak za međunarodno krivično pravo i ljudska prava Soufi dodao je da je prihvatanje akcija Izraela u Gazi kao genocida odgovornost svih u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Soufi je rekao da ga je međunarodno pravo razočaralo tokom cijele njegove profesionalne karijere, jer su konačni autoritet za donošenje odluka države.

Navodeći da ova situacija ne bi trebalo da bude izgovor za nerad, Soufi je poručio da bi narodi i njihovi predstavnici trebalo da se mobilišu bojkotima i demonstracijama.

Skup je završen uzvikivanjem slogana podrške Palestini i Palestincima.

TRT Balkan / agencije