“83% djece prolazi kroz emocionalni stres, ali samo mali dio njih se liječi. Među odraslim osobama, 48% navodi da se njihovo mentalno zdravlje pogoršava”, navodi portal.    Foto: Reuters Archive

U Izraelu je od 7. oktobra porastao rizik od samoubistava zajedno sa kolektivnim osjećajem bespomoćnosti i očaja prenosi “The Times of Israel”.

Ovaj izraelski portal je prenio rezultete istraživanja koje su proveli Udruženje pedijatara, Goshen – Zdravlje i dobrobit djece u zajednici i Fond zdravlja Maccabi. Otkriveno je da se Izrael bori s velikom krizom mentalnog zdravlja.

“83% djece prolazi kroz emocionalni stres, ali samo mali dio njih se liječi. Među odraslim osobama, 48% navodi da se njihovo mentalno zdravlje pogoršava”, navodi portal.

Direktorica Centra za liječenje traume seksualnih napada u Tel Avivu Knessetu je rekla: „Znate li koliko je ljudi oduzelo sebi život od 7. oktobra? Neuobičajeno veliki broj samoubistava. Postoji značajan gubitak.”

I prema Izraelskoj radiodifuznoj korporaciji, Izraelski forum direktora psihijatrijskih bolnica pozvao je izraelskog državnog kontrolora da proglasi vanredno stanje, navodeći porast broja mentalnih bolesti i samoubistava među izraelskim doseljenicima i vojnicima.

TRT Balkan