UNHCR je objavio izvještaj pod nazivom "Obrazovanje na čekanju", koji se fokusira na utjecaj ruskog rata na Ukrajinu.          Foto: Reuters

Skoro polovina djece izbjeglica iz Ukrajine propušta formalno obrazovanje otkako je Rusiju pokrenula rat protiv njihove zemlje u februaru 2022, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

William Spindler, glasnogovornik UNHCR-a, rekao je na konferenciji za novinare da, iako su između 30 i 50 posto od oko 5,9 miliona ukrajinskih izbjeglica širom Evrope djeca, tek polovina njih je upisana škole u zemljama koje su ih prihvatile.

“UNHCR je zabrinut da će, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, stotine hiljada ukrajinske djece izbjeglica i dalje propuštati obrazovanje ove godine”, rekao je Spindler.

UNHCR je objavio izvještaj pod nazivom "Obrazovanje na čekanju", koji se fokusira na utjecaj ruskog rata na Ukrajinu.

"Uz tekući rat punih razmjera u Ukrajini, potrebni su veliki napori kako bi se izbjegla dugoročna šteta za učenje, potencijal i izglede djece", rekao je Spindler.

Kako je naveo, faktori koji doprinose niskim stopama upisa djece izbjeglica uključuju administrativne, pravne i jezičke barijere; nedostatak informacija o dostupnim obrazovnim opcijama; oklijevanje među roditeljima da upišu svoju djecu, jer se nadaju da će se uskoro vratiti kući u Ukrajinu.

U izvještaju je također utvrđena neizvjesnost oko eventualne reintegracije u ukrajinski obrazovni sistem.

Glasnogovornik UNHCR-a je rekao da je još jedna velika prepreka nedostatak kapaciteta škola u zemljama koje su prihvatile izbjeglice.

"Sa neviđenim brojem djece izbjeglica koja su pristigla u mjesecima nakon rata, mnoge škole u zemljama azila jednostavno nisu imale fizički prostor ili broj nastavnika potreban da se odazovu i smjeste novopridošlice", rekao je Spindler.

U izvještaju se također poziva na povećanje kapaciteta škola kako bi svako dijete izbjeglica moglo biti smješteno.

“Države i obrazovne institucije bi trebale iskoristiti narednu godinu kako bi osigurale da se sva djeca izbjeglice mogu upisati u sljedeću školsku godinu”, poručio je glasnogovornik UNHCR-a.

TRT Balkan / agencije