Južna Koreja je oštro osudila Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete.       Foto: Reuters

Sjeverna Koreja u utorak je prvi put nakon pet godina ispalila balističku raketu koja je preletjela iznad Japana, koji je upozorio svoje građane da pronađu sklonište.

"Ministarstvo odbrane Japana je saopštilo da je ono što izgleda kao balistička raketa već palo", javila je novinska agencija Kyodo.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Japana saopštilo da je Sjeverna Koreja lansirala "nešto što izgleda kao balistički projektil" koji bi mogao krenuti prema zemlji, upozoravajući svoje građane da potraže sklonište.

Japanski premijer Fumio Kishida osudio je taj čin i zatražio od svoje administracije da prikupi informacije i sarađuje sa saveznicima.

Južna Koreja je u međuvremenu oštro osudila Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete i upozorila Pyongyang na uvođenje jačih sankcija i druge posljedice, javljaju lokalni mediji.

"To je bilo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i ozbiljna provokacija koja je prijetila miru na Korejskom poluostrvu, u sjeveroistočnoj Aziji i šire", saopštilo je južnokorejsko predsjedništvo, prenijela je agencija Yonhap.

Prošle subote, Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u Istočno more, što je četvrta provokacija za manje od sedam dana, saopštila je vojska Južne Koreje.
Smatra se da je eskalacija tenzija na Korejskom poluostrvu odgovor na današnje obilježavanje Dana oružanih snaga Južne Koreje, kao i na vojnu vježbu Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana u Istočnom moru.

TRT Balkan / agencije