Stoltenberg je najavio da će razgovarati o tome šta treba poduzeti kako bi se omogućila pobjeda Ukrajine u ratu protiv Rusije.         Foto: AA     

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a okupili su se danas u sjedištu te organizacije u Briselu na sjednici Komisije NATO-Ukrajina.

Sjednici prisustvuje i šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, a ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto prvi put učestvuje u svojstvu predstavnika nove punopravne članice NATO-a.

Haavisto je zauzeo mjesto između kolega iz Estonije i Francuske, s obzirom da je red sjedenja određen abecednim redoslijedom naziva država.

Učesnicima se na početku sjednice obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i poručio da će taj savez nastaviti podržavati ratom pogođenu Ukrajinu.

Stoltenberg je najavio da će razgovarati o tome šta treba poduzeti kako bi se omogućila pobjeda Ukrajine u ratu protiv Rusije.

“NATO saveznici već pružaju znatnu podršku Ukrajini, ali hitno je potrebno više. Moramo ispuniti svoje obveze u vezi s obukom i teškim naoružanjem te povećati proizvodnju oružja i municije“, poručio je Stoltenberg.

TRT Balkan / agencije