Vijekovima nije zabilježeno ovoliko smrtnih slučajeva odjednom u našoj porodici", rekao je Gannam.     Foto: AA

U zemljotresima koji su početkom februara pogodili Idlib, na sjeverozapadu Sirije, poginuo je 61 član porodice Gannam.

Azmarin, koji ima oko 1.300 kuća u zapadnom dijelu Idliba, jedno je od naselja koje je najviše pogođeno zemljotresima 6. februara. U zemljotresima su oštećene stotine kuća u Azmarinu, a više od 300 ih je u potpunosti uništeno.

Na tom području poginula je 251 osoba, uključujući žene i djecu, a 284 su povrijeđene. Među poginulim je i 61 član porodice Gannam, jedne od uglednih porodica na tom području. Ukopani su jedni do drugih. Hazem Gannama (48) iz ruševina su uspjeli izvući mještani. Ostao je bez krova nad glavom i sada živi u šatoru. I u šatorima je došlo do požara u kojem je poginulo nekoliko njegovih rođaka.

Govoreći o zemljotresima i spašavanju, rekao je da je nakon njegovog izvlačenja ispod ruševina čuo glasove. “Vikali su: 'Ovdje smo, izvucite nas'", prisjetio se Hazem te zahvalio timovima na terenu koji su spasili njihove živote. Kako je kazao, ukopali su 61 člana porodice.

"To je veoma bolno. Tijelo mog rođaka je raskomadano. U zemljotresu je poginuo veliki broj ljudi, a posebno su pogodili moju porodicu. Vijekovima nije zabilježeno ovoliko smrtnih slučajeva odjednom u našoj porodici", rekao je Gannam.

Dvanaestogodišnji Muhammed Gannam i njegova sestra su jedini preživjeli iz šestočlane porodice. U zemljotresima je ostao bez majke, oca i dvojice braće. "Sestra je pod ruševinama bila pet sati, a ja osam. Sada živim sa amidžom. Posjećujem mezar oca, majke i braće i molim se", kazao je Muhammed.

TRT Balkan / agencije