Prema prvim izvještajima, u napadu je ubijen jedan civil, a dva su povrijeđena.     Foto: AA

Jedan civil je ubijen, a dva su povrijeđena u napadu terorističke organizacije PKK/YPG na sjeveroistoku Sirije, rekli su lokalni izvori u ponedjeljak.

Iz okupiranog grada Ayn Isa, sjeverno od sirijske provincije Raqqa, teroristi PKK/YPG pokrenuli su napad teškim oružjem na selo Salihiyah, južno od grada Tel Abyad, rekli su izvori pod uvjetom da ostanu anonimni.

Prema prvim izvještajima, u napadu je ubijen jedan civil, a dva su povrijeđena.

Grad je očišćen od svih terorističkih elemenata u oktobru 2019. zahvaljujući operaciji "Izvor mira" koju je sprovela Turkiye.

Turske snage su u proteklih šest godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama “Štit Eufrata“ (2016.), “Maslinova grana“ (2018.) i “Izvor mira“ (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije