IAEA je u svom izveštaju pozvala da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje.      Foto: Reuters

Rusija još čeka na konkretne detalje inicijative za uspostavljanje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Komentarišući mogućnost demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane, koju je ranije u utorak predložio generalni direktor IAEA Rafael Grosi, Nebenzja je rekao da je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres izneo tu inicijativu „pre nekoliko meseci“.

„Dakle, prvo pitanje koje sam tada postavio, bilo je: Želim da znam detalje. Isto je i sada. Ne znam šta generalni direktor Grosi misli pod tim ili u kojoj meri bi to poboljšalo bezbednost“, rekao je ruski diplomata novinarima.

On je još saopštio da „u trenutnim okolnostima, demilitarizacija neće biti mera za zaštitu postrojenja“.

„Jedini razuman način da se osigura da elektrana bude zaštićena od nuklearnih nesreća jeste da se zaustavi ukrajinsko granatiranje postrojenja", saopštio je Nebenzja.

IAEA je u utorak sumirala rezultate svoje inspekcijske posete nuklearnim postrojenjima u Ukrajini, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje, i objavila odgovarajući izveštaj.

IAEA je u svom izveštaju pozvala da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Nekoliko sati kasnije, generalni direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je Savetu bezbednosti UN-a putem video veze da će uskoro stranama poslati svoje predloge o bezbednosti nuklearke Zaporožje.

Tanjug