Sentop intervenisao tokom protesta ukrajinske delegacije na samitu PABSEC-a

Sentop intervenisao tokom protesta ukrajinske delegacije na samitu PABSEC-a

Sentop je tražio da delegacija, koja je narušila dnevni red sjednice, bude izvedena iz sale.
Sentop je naglasio da ne dozvoljava ovakve postupke i tražio je da izađu van oni koji žele govoriti, a da prethodno nisu dobili riječ.      Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop intervenisao je prilikom pokušaja protesta ukrajinske delegacije tokom obraćanja zamjenice šefa ruske parlamentarne delegacije Olge Timofejeve na 30. jubilarnom samitu Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC).

Samit Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) održan je u hotelu u turskoj prijestolnici Ankari.

Tokom govora Timofejeve, ukrajinska delegacija je stala iza ruske predstavnice, razvila zastave Ukrajine s grbom i ultranacionalističke organizacije Desni sektor (Praviy Sektor) te skandirala parole protiv Rusije.

Došlo je do kratke svađe između dvije strane nakon što je ruska delegacija pokušala da spriječi ovaj čin Ukrajinaca.

Šefica ukrajinske delegacije Ana Purtova napustila je svoje mjesto tokom govora Timofejeve.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Sentop u jednom momentu je verbalno intervenisao tokom protesta ukrajinske delegacije sa zastavom.

Sentop je tražio da delegacija, koja je narušila dnevni red sjednice, bude izvedena iz sale.

"Kome smo dali riječ, obratit će se ovdje. Neću dozvoliti da bilo ko poremeti mir i red na sjednici. Ako neko ima takvu namjeru, neka izađe van", kazao je.

Istakao je da svako može u obraćanju izraziti svoje mišljenje i ideje.

"Za to nema nikakvih prepreka, ali ako neko pokuša nešto drugo uraditi, ovi sastanci više neće biti parlamentarni i pretvoriće se u ulično ponašanje", rekao je Sentop.

Naglasio je da ne dozvoljava ovakve postupke i tražio je da izađu van oni koji žele govoriti, a da prethodno nisu dobili riječ.

Ukrajinska delegacija nastavila je verbalno dobacivati sve dok nije završen govor zamjenice šefa ruske delegacije Timofejeve.

TRT Balkan / agencije