Kalin je izrazio saučešće Haniyehu zbog njegove sestre ubijene u izraelskom napadu i palestinskog naroda ubijenog u tekućoj ofanzivi.      Foto: AA

Šef Nacionalne obavještajne organizacije Turkiye (MIT) i šef političkog ureda palestinske grupe Hamas razgovarali su o najnovijim dešavanjima u pregovorima o prekidu vatre u Gazi.

Ibrahim Kalin iz MIT-a i Ismail Haniyeh iz Hamasa također su razgovarali o koracima za osiguranje trajnog prekida vatre, razmjene talaca i zarobljenika i isporuke humanitarne pomoći regionu, prema informacijama dobijenim od zvaničnika u nedjelju.

Kalin je izrazio saučešće Haniyehu zbog njegove sestre ubijene u izraelskom napadu i palestinskog naroda ubijenog u tekućoj ofanzivi.

Nadalje je izjavio da će Turkiye nastaviti stajati uz Palestince.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe otpora Hamasa 7. oktobra.

Više od 37.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 86.800 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah zaustavi svoju operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije