Bayramov je rekao da će se azerbejdžanska strana koncentrisati na pripremu mirovnog sporazuma s Armenijom.      Foto: AA

Ministri vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije sastali su se na marginama samita lidera Zajednice nezavisnih država (ZND) u Astani, glavnom gradu Kazahstana.
Shodno najavama iz njihovih kabineta, Sergej Lavrov, Jeyhun Bayramov i Ararat Mirzoyan razgovarat će o trenutnoj situaciji u azerbejdžanskom regionu Karabah i implementaciji azerbejdžansko-armenskih sporazuma potpisanih uz posredovanje Rusije.
Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je pred početak trilateralnog sastanka rekao da se nada da će razgovarati o implementaciji trilateralnih sporazuma o Karabahu iz novembra 2020. i januara 2021. godine.
"Zasebne teme su i sporazum o deblokadi ekonomskih i transportnih komunikacija te provođenje razgraničenja kroz stvaranje bilateralne komisije između Azerbejdžana i Armenije uz savjetodavnu pomoć ruske strane", rekao je Lavrov.

Njegov azerbejdžanski kolega Bayramov je rekao da će se azerbejdžanska strana koncentrisati na pripremu mirovnog sporazuma s Armenijom.
"Fokusirat ćemo se na aspekte postkonfliktnog rješavanja za koje su odgovorni ministri vanjskih poslova. Konkretno, govorimo o mirovnom sporazumu", rekao je on.

TRT Balkan / agencije