"Danas smo ovdje u Londonu da pokažemo našu podršku Ukrajini", rekao je Fidan prije sastanka.        Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u Londonu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, a na sastanku je razgovarano o nizu tema, uključujući pitanje pristupanja Švedske NATO-u, bilateralnu saradnju u sektoru odbrane, kao i bilateralne veze.

Sastanak je održan danas u Londonu, gdje su šefovi turskih i američkih diplomacija doputovali radi učešća na konferenciji o oporavku Ukrajine.

"Danas smo ovdje u Londonu da pokažemo našu podršku Ukrajini", rekao je Fidan prije sastanka.

Ističući kako nije tajna da se Ankara i Washington možda ne slažu oko svakog pitanja, Fidan je rekao da ih njihov dugogodišnji savez unutar NATO-a i drugih platformi primorava da nastave da rade zajedno.

Podsjećajući da su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Joe Biden prošle godine uspostavili tursko-američke strateške mehanizme u glavnom gradu Španije Madridu, Fidan je rekao da je cilj mehanizma rješavanje otvorenih pitanja i istraživanje mogućnosti za dublju saradnju.

S druge strane, Blinken je rekao da je zadovoljstvo sresti se s "dugogodišnjim kolegom" Hakanom Fidanom, novim ministrom vanjskih poslova Turkiye, a ranije šefom Turske obavještajne službe (MIT).

Pohvalivši bilateralne odnose Ankare i Washingtona, Blinken je rekao da mnogo toga SAD i Turkiye rade zajedno na najvažnijim, vitalnim pitanjima.

On je istakao da će tokom sastanka biti na dnevnom redu predstojeći samit NATO-a, pristupanje Švedske alijansi i odbrambena saradnja između SAD-a i Turkiye, kao i bilateralni odnosi.

“Idemo naprijed, niz pitanja, uključujući energetsku i ekonomsku saradnju, ali odnos između naših zemalja je dubok i bogat", dodao je Blinken.

TRT Balkan / agencije