Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija u prva tri dana humanitarne pauze primila je 121 paletu zaliha u skladištu u Gazi, s lijekovima i medicinskim materijalom.    Foto: Reuters

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u srijedu je naglasio potrebu za "više zaliha" u Gazi, navodeći da je količina koji su primili tokom prva tri dana humanitarne pauze dovoljna samo da podrži 90.000 ljudi u blokiranoj enklavi.

"Humanitarna pauza je omogućila WHO-u da poveća isporuke medicinskog materijala u Gazi i da prebaci pacijente iz bolnice Al-Shifa u druge bolnice na jugu", rekao je Ghebreyesus na brifingu za novinare u Ženevi.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija u prva tri dana humanitarne pauze primila je 121 paletu zaliha u skladištu u Gazi, s lijekovima i medicinskim materijalom.

"Ovo je dovoljno za podršku za oko 90.000 ljudi. Međutim, potrebno je mnogo više. Nastavljamo da pozivamo na kontinuirani prekid vatre kako bi se nastavila isporuka pomoći za okončanje daljnjih stradanja civila", rekao je on.

Izrael je pokrenuo masivnu vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece i 4.000 žena.

TRT Balkan / agencije