Šef UN-a za ljudska prava poziva da se okončaju ubistva na Zapadnoj obali

Šef UN-a za ljudska prava poziva da se okončaju ubistva na Zapadnoj obali

"Nezamislivo je da je toliko života oduzeto na tako bezobziran način", rekao je Volker Turk.
Naglasio je da su ubijanje, uništavanje i široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava neprihvatljivi i moraju se odmah prekinuti.       Foto: Reuters

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk pozvao je u utorak da izraelske snage prestanu ubijati Palestince na Zapadnoj obali.

U subotu su izraelske snage ubile 16-godišnjeg Ahmeda Ashrafa Hamidata i teško ranile 17-godišnjeg Mohammeda Musu Al Bitara u blizini izbjegličkog kampa Aqabat Jaber u gradu Jeriho. Al Bitar je umro sljedećeg dana.

Izraelska vojska ubila je još četiri Palestinca u ponedjeljak, a ukupan broj Palestinaca ubijenih na Zapadnoj od 7. oktobra veći je od 500.

„Kao da tragični događaji u Izraelu, a zatim i Gazi u proteklih osam mjeseci nisu bili dovoljni, ljudi okupirane Zapadne obale takođe su iz dana u dan izloženi krvoproliću bez presedana. Neshvatljivo je da je toliko života oduzeto na tako bezobziran način", rekao je Volker Turk.

Naglasio je da su ubijanje, uništavanje i široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava neprihvatljivi i moraju se odmah prekinuti.

„Izrael ne samo da mora usvojiti već i provoditi pravila angažmana koja su u potpunosti u skladu s primjenjivim normama i standardima ljudskih prava“, kazao je Turk.

Naglasio je da se svaka tvrdnja o protivpravnim ubistvima mora "temeljno i nezavisno" istražiti, a odgovorni privesti pravdi.

„Nekažnjivost za takve zločine je predugo uobičajena na okupiranoj Zapadnoj obali. Takva nekažnjivost stvorila je okruženje za sve više i više nezakonitih ubistava izraelskih snaga bezbjednosti (ISF)", upozorio je.

ISF je često koristio "smrtonosnu silu kao prvo sredstvo" protiv palestinskih demonstranata koji su bacali kamenje, boce sa zapaljivim materijalom i petarde na oklopna vozila ISF-a, u slučajevima gdje to "očigledno nije predstavljalo neposrednu prijetnju po život".

Broj Palestinaca koji su umrli nakon što su pogođeni u gornji dio tijela, zajedno sa obrascem uskraćivanja medicinske pomoći povrijeđenima, sugeriše "namjeru da se ubije kršeći pravo na život, a ne adekvatnu primjenu sile i pokušaj deeskalacije napetih situacija”.

„Provjera smrtnih slučajeva i praćenje više 80 slučajeva Kancelarije UN-a za ljudska prava ukazuje na dosljedna kršenja međunarodnog zakona o ljudskim pravima o upotrebi sile ISF-a kroz nepotrebnu i nesrazmjernu upotrebu smrtonosne sile i povećanje broja ciljanih ubistava“, rekao je Turk.

Dodao je dodao je da podaci pokazuju sistematsko uskraćivanje ili odgađanje pružanja medicinske pomoći onima koji su kritično povrijeđeni.

Prema kancelariji za ljudska prava od 7. oktobra, "uprkos odsustvu oružanih neprijateljstava na okupiranoj Zapadnoj obali", izraelska vojska je izvela najmanje 29 vojnih operacija, uključujući vazdušne napade bespilotnih letjelica ili aviona i ispaljivanje projektila zemlja-zemlja na izbjegličke kampove i druga gusto naseljena područja.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije