Griffiths je naglasio da u Gazi nigdje nije sigurno i da zdravstvena zaštita u opkoljenoj enklavi "visi o koncu".     Foto: Reuters

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarnu pomoć Martin Griffiths izrazio je u subotu zabrinutost zbog izraelskog napada na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno 210 Palestinaca, a više od 400 je povrijeđeno.

“Izbjeglički kamp Nuseirat je epicentar seizmičke traume koju civili u Gazi i dalje trpe. Slike smrti i razaranja nakon izraelske vojne operacije tamo dokazuju da svakim danom ovaj rat postaje sve strašniji“, rekao je Griffiths.

Ponovio da u Gazi nigdje nije sigurno i da zdravstvena zaštita u opkoljenoj enklavi "visi o koncu".

"Čak i dok se četiri taoca ponovo spajaju sa svojim porodicama, podsjećamo da se mnogi još uvijek drže u zatočeništvu. Svi oni moraju biti oslobođeni. Svi civili moraju biti zaštićeni. Ova kolektivna agonija može i mora prestati sada", dodao je Griffiths.

Izrael je u subotu objavio da je spasio četiri izraelska taoca iz centralne Gaze nakon vojne operacije.

Vladina kancelarija za medije u Gazi saopštila je da je najmanje 210 Palestinaca ubijeno, a više od 400 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na izbjeglički kamp Nuseirat, područja istočno od Deir al-Balah i kampove Al-Bureij i Al-Maghazi u centralnoj Gazi, što se poklopilo s iznenadnim upadom vozila istočno i sjeverozapadno od Nuseirata.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije