Fidan je podsjetio da Turkiye od 7. oktobra 2023. na svim platformama upozorava da će rat eskalirati i donijeti geopolitičke probleme.     Foto: AA

Fidan je u intervjuu za televizijsku kuću Haber Global komentirao aktuelnu situaciju u Turkiye i regiji.

Na upit da komentira izraelske navode da je u napadu u Gazi ubijen šef političkog biroa Hamasa Yahya Sinwar, Fidan je podsjetio da Turkiye od 7. oktobra 2023. na svim platformama upozorava da će rat eskalirati i donijeti geopolitičke probleme.

Povodom navoda da je Sinwar ubijen, Fidan je rekao da još nema potvrde od Hamasa i da treba sačekati.

“Nažalost, Gaza je pretvorena u groblje na otvorenom gdje su desetine hiljada nevinih ljudi ubijeni i počinjen je genocid“, rekao je Fidan.

Odgovarajući na pitanje o svom sastanku sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom prije nego što je ubijen, Fidan je rekao da je nakon tog sastanka primijetio da Hezbolah neće pokrenuti sveobuhvatan napad i da će zadržati svoju sadašnju poziciju.

Fidan je naveo da su u to vrijeme ocijenili da je Izrael u vojnom planu akcije da eliminiše, jednog po jednog, Hamas, Hezbolah, Huse u Jemenu i druge elemente koji mu predstavljaju prijetnju.

Istakao je da zemlje u regionu ne pokazuju osjetljivost koju pokazuju prema Palestini kada je u pitanju Liban.

Na pitanje da li će doći do ratnog stanja između Izraela i Irana, Fidan je rekao da to treba ozbiljno razmatrati kao veoma moguće.

“Ovo bi trebalo smatrati visokom mogućnošću. Mislim da bi to bio najtačniji korak da zemlje regiona to procijene kao visoku mogućnost, jer moramo biti spremni na takvu mogućnost. Kao regija, ovo proširenje rata naravno nije ono što želimo“, rekao je Fidan.

Ističući da Turkiye posljednjih 20 godina čini intenzivne napore da osigura mir i okonča sukobe, Fidan je rekao da Ankara ni na koji način ne podržava bilo kakav sukob s Iranom ili početak rata. Potpuno smo protiv toga, ali s druge strane, ako Iran bude djelovao u samoodbrani, naravno, to je njegovo pravo“, rekao je Fidan.

TRT Balkan / agencije