Avion u kojem su bili američki načelnik Generalštaba Brown i šef Pentagona Austin sletio je u Izrael, objavila je izraelska državna televizija KAN.           Foto: AA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je u ponedjeljak u Izrael na razgovore za koje se očekuje da će se fokusirati na konačno okončanje izraelskog rata visokog intenziteta u Gazi i njegovu tranziciju u ograničeniji, više fokusirani sukob, kažu zvaničnici.

Za Austina, posjeta je delikatan čin balansiranja. On je uporno podržavao izraelsku desnicu da se brani nakon iznenadnih napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra. Austin je, međutim, postao sve glasniji govoreći o teškom položaju civila u Gazi kako izraelski napadi povećavaju žrtve.

Avion u kojem su bili američki načelnik Generalštaba Brown i šef Pentagona Austin sletio je u Izrael, objavila je izraelska državna televizija KAN.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane kazao je novinarima koji putuju s Austinom kako se od njega očekuje da će razgovarati o izraelskom planiranju prelaska na narednu fazu rata u razgovorima s visokim izraelskim čelnicima, među kojima su premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant.

Očekuje se da će se dvojica američkih dužnosnika sastati s visokim izraelskim sigurnosnim dužnosnicima kako bi razgovarali o aktualnim pitanjima vezanim za napade na Gazu i razgovarali o regionalnim pitanjima na Bliskom Istoku.

FENA