"Bestidno je nastaviti ratovati kroz izbjegličke kampove", naveo je Egeland, generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice, na društvenoj mreži X.            Foto: Reuters

Izraelski neselektivni napadi na palestinsku djecu i žene očigledno su ratni zločini, rekao je Jan Egeland iz norveške nevladine organizacije.

"Bestidno je nastaviti ratovati kroz izbjegličke kampove", naveo je Egeland, generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice, na društvenoj mreži X.

On je naglasio:

"Čak i ako je Hamas počinio ratni zločin skrivanja boraca među raseljenim civilima, ovi kontinuirani, neselektivni napadi u kojima je ubijeno mnoštvo djece i žena očigledno su izraelski ratni zločini".

Najmanje 39 Palestinaca ubijeno je u četvrtak u napadu izraelskih aviona na školu u kojoj je privremeni smještaj našlo na hiljade raseljenih u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije