Sedam poginulih u izraelskom napadu na Rafah

Sedam poginulih u izraelskom napadu na Rafah

U izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijeno je više od 28.600 ljudi.
Navedeno je da je poginulo sedam osoba.        Foto: AA

Najmanje sedam Palestinaca je ubijeno, a mnogi su povrijeđeni u zračnom napadu koji je izraelska vojska izvela u petak na grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

"Meta izraelskog bombardiranja bila je kuća porodice Zorob, u četvrti Al-Nasr, istočno od Rafaha", izvijestila je službena Palestinska novinska agencija WAFA.

Navedeno je da je poginulo sedam osoba.

U drugom zračnom napadu pogođena je još jedna kuća u izbjegličkom kampu Jabalia, u sjevernom Pojasu Gaze, gdje su poginule dvije osobe.

Od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, u izraelskoj ofanzivi na Gazu je ubijeno više od 28.600 ljudi i izazvano masovno uništenje i nestašica potrepština.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije