Scholz je tokom sjednice u parlamentu opravdavao odluku svoje vlade da pošalje teško naoružanje i tenkove "Leopard" u Ukrajinu.     Foto: Reuters

Njemačka će učiniti sve što je potrebno da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi izbjeći mogući rat između Rusije i NATO saveza, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Scholz je tokom sjednice u parlamentu opravdavao odluku svoje vlade da pošalje teško naoružanje i tenkove "Leopard" u Ukrajinu, ali i podvukao da Berlin ne želi dalju eskalaciju s Rusijom.

"Ovo su sve mjere koje pomažu Ukrajini da se odbrani i sve te odluke su donesene u sporazumu o bliskoj saradnji s našim saveznicima", rekao je on, dodajući da bi bila "užasna greška" donositi jednostrane odluke o ovom pitanju.

Dodao je da će Njemačka učiniti sve da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi "izbjeći eskalaciju ovog sukoba kako ne bi prerastao u rat između Rusije i NATO saveza."

Scholz je isključio mogućnost slanja ratnih aviona ili raspoređivanja njemačkih kopnenih trupa u Ukrajini, upozoravajući da bi to moglo dovesti do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.

TRT Balkan / agencije