Scholz je rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio prekretnica za Evropu.          Foto: Twitter/ Olaf Scholz

Saveznici iz NATO-a spremni su braniti svaki centimetar svoje teritorije, izjavio je u petak njemački kancelar Olaf Scholz.

On je to izjavio u vazduhoplovnoj bazi Jagel u sjevernoj Njemačkoj, gdje su ga najviši komandanti informisali o najvećoj NATO vježbi protivvazdušne odbrane, Air Defender 2023.

Scholz je rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio prekretnica za Evropu i da je pokazao prijetnju da moćna zemlja može djelovati, ako ima moć, da napadne svog susjeda, da preuzme dio ili cijelu njenu teritoriju.

"I svi se slažemo da to više ne bi trebalo da bude tako i da granice treba da budu nepovredive i da se ne mogu nasilno mijenjati. Ova vazdušna vježba je znak da smo dobro pripremljeni", rekao je on.

Preko 250 aviona i 10.000 vojnog osoblja iz 25 zemalja učestvuje u Air Defender 2023, što je najveća vježba raspoređivanja u historiji NATO-a.

"Naše snage zajedno treniraju za teritorijalnu i savezničku odbranu, tako da će svi ozbiljno shvatiti poruku da smo spremni braniti svaki centimetar naše teritorije", rekao je Scholz.

TRT Balkan / agencije