Scholz je rekao da njegova vlada izražava zabrinutost izraelskoj vladi i podsjeća na njihovu odgovornost da se pridržavaju međunarodnog prava.     Foto: Reuters

U jeku sve veće zabrinutosti oko planirane izraelske kopnene operacije u gradu Rafahu, njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je pozvao Tel Aviv da se pridržava međunarodnog prava.

Govoreći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Scholz je potvrdio podršku svoje zemlje sigurnosti Izraela, ali i podvukao kako očekuju da izraelska vlada poštuje međunarodno pravo.

"Izrael ima pravo da brani vlastitu zemlju, a to je ono što Sjedinjene Američke Države, Njemačka i mnogi drugi upravo navode. Takođe smo vrlo jasni u vezi sa stvarima koje je važno reći. Dakle, prvo ta humanitarna pomoć mora stići u Gazu. Drugo, da je način na koji se vodi rat u skladu sa međunarodnim pravom", naglasio je Scholz.

Scholz je rekao da njegova vlada izražava zabrinutost izraelskoj vladi i podsjeća na njihovu odgovornost da se pridržavaju međunarodnog prava.

“To nije nešto na šta smo se obavezali potpisivanjem globalnih sporazuma, to je nešto što izlazi iz naše perspektive čovječanstva i kakvim želimo da vidimo sebe”, dodao je.

Uprkos međunarodnom negodovanju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će provesti planove za pokretanje kopnene ofanzive u Rafahu koji je trenutno utočište za više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan