Evropska komisija upozorila je u srijedu da bloku "ponestaje vremena" za reformu migracijske politike i pozvala članice Evropske unije (EU) i zakonodavce da daju zeleno svjetlo novom EU paktu o migracijama i azilu.            Foto: Reuters

Evropska komisija upozorila je u srijedu da bloku "ponestaje vremena" za reformu migracijske politike i pozvala članice Evropske unije (EU) i zakonodavce da daju zeleno svjetlo novom EU paktu o migracijama i azilu.

Govoreći na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj, potpredsjednik Evropske komisije zadužen za pakt o migracijama i azilu Margaritis Schinas istakao je da "istorija posmatra" Evropsku uniju.

"Ako se EU ne dogovori o reformi koja se priprema od 2016. godine, dodaćemo ulje na lažne tvrdnje neprijatelja demokratije, ruskih dezinformacija da Evropa nije u stanju da upravlja migracijama", podvukao je Schinas.

Prema riječima evropskog komesara, rupe u migrantskoj politici bloka su "vjerovatno najveći faktor privlačenja" za krijumčare ljudi.

On je također podvukao da EU plaća cijenu za nepostojanje jedinstvene politike rješavanja pitanja migracija.

TRT Balkan / agencije