Rezultati ankete su također pokazali da 56 posto bolnica očekuje daljnje pogoršanje ekonomske situacije sljedeće godine.     Foto: Reuters

Savez njemačkih bolnica (DKG) upozorio je u utorak na "nezapamćeni" val bankrota bolnica sljedeće godine zbog energetske krize i visoke stope inflacije.

"Naše klinike bi mogle biti pogođene valom nelikvidnosti 2023. godine", rekao je Gerald Gass, predsjednik Saveza njemačkih bolnica lokalnim medijima, dodajući da vladin plan finansijske pomoći nije dovoljan.

Prema anketi Instituta za bolnice Njemačke, 59 posto bolnica ove godine očekuje ogromne finansijske gubitke, a neke već posluju s negativnim rezultatima.

Trenutno se 21 posto bolnica nada uravnoteženom rezultatu rada za finansijsku 2022. godinu.

Rezultati ankete su također pokazali da 56 posto bolnica očekuje daljnje pogoršanje ekonomske situacije sljedeće godine.

Gass je posebno kritikovao neadekvatan odgovor vlade na trenutnu krizu.

"Ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da medicina ima prioritet u odnosu na ekonomiju, ali ovo je i dalje samo prazno obećanje", rekao je Gass.

Istakao je da je nedavni vladin plan za kompenzaciju porasta cijena energije pozitivan korak, dodajući da to nije dovoljno, jer je bolnicama, kako je kazao, potrebna snažnija finansijska podrška zbog povećanja općih troškova povezanih s inflacijom.

Prema procjenama Saveza njemačkih bolnica, bolnicama je potrebno oko 15 milijardi eura finansijske podrške za prevazilaženje trenutne krize.

TRT Balkan / agencije