Zatvor Guantanamo je postao žarište svjetskih kontroverzi zbog optužbi američkih vlasti za mučenje ili zlostavljanje zatvorenika.      Foto: AP

Sjedinjene Američke Države objavile su puštanje saudijskog inženjera iz zloglasnog vojnog zatvora u Guantanamu, koji je transportovan ovdje prije više od dvije decenije kao osumnjičeni za napade Al-Kaide 11. septembra 2001, ali nikada nije optužen.

48-godišnji Ghassan al-Sharbi priveden je u Faisalabadu u Pakistanu sa saradnikom Al-Kaide u martu 2002.

Bio je na meti jer je studirao na aeronautičkom univerzitetu u Arizoni i pohađao školu letenja s dvojicom napadača Al-Kaide u zavjeri 11. septembra.

Američka vojska je uzela u obzir optužbe protiv Sharbija i nekoliko drugih, ali ih je odbacila 2008.

Ipak, nastavila ga je držati kao neprijateljskog borca u vojnom zatvoru u bazi američke mornarice u Guantanamo Bayu na Kubi i njegov status je ostao u limbu, nikada nije optužen, ali nije mu ni bilo odobreno puštanje.

No, u februaru 2022. Pentagonov odbor za periodičnu reviziju, koji se bavi peticijama za oslobađanje Guantanama, presudio je da je rođeni Saudijac, iz Džede, mogao biti pušten.

Navodi se da on nije imao poziciju vođe ili posrednika u Al-Kaidi, te da je bio poslušan u pritvoru, nakon što su ga godinama smatrali neprijateljskim zatvorenikom.

Također se navodi da je imao nespecifične “tjelesne i mentalne probleme“.

Odluka iz 2022. godine ukazuje na to da bi on mogao ući u dugogodišnji program rehabilitacije Saudijske Arabije za radikalne borce, koji nastoji postepeno promijeniti njihovu perspektivu, istovremeno osiguravajući da će biti nadgledani kada se vrate u društvo.

Odbor za reviziju je u srijedu u saopštenju naveo da je preporučio da Sharbi bude prebačen u saudijski pritvor, “pod uslovom implementacije sveobuhvatnog skupa sigurnosnih mjera uključujući praćenje, ograničenja putovanja i kontinuiranu razmjenu informacija“.

Mučenje zatvorenika

Sharbi je barem četvrti po redu zatvorenik iz Guantanama koji je pušten i poslat u drugu zemlju ove godine.

Nakon njegovog puštanja, 31 zatvorenik ostaje u Guantanamu, što predstavlja drastičan pad u odnosu na maksimalni broj zatvorenika koji je imao - gotovo 800.

Od njih 17 ispunjava uslove za transfer, a Pentagon i State Department traže zemlje koje bi ih primile.

Još troje ima pravo na reviziju Odbora za periodičnu reviziju, dok se devetero suočava s optužbama pred vojnim komisijama, a dvoje je osuđeno u takvim komisijama.

Često nazivan Gitmo, pritvorski objekat Guantanamo Bay sagrađen je nakon napada 11. septembra 2001. kako bi držao osumnjičene koji su zarobljeni u Afganistanu, Iraku i u drugim mjestima.

Postao je fokus svjetskih kontroverzi zbog navodnih kršenja prava zatvorenika i optužbi za mučenje ili zlostavljanje zatvorenika od američkih vlasti.

TRT Balkan