Saudijska Arabija traži okončanje izraelske okupacije palestinskih zemalja

Saudijska Arabija traži okončanje izraelske okupacije palestinskih zemalja

Saudijska Arabija smatra da je višedecenijska izraelska okupacija nezakonita.
Saudijska Arabija je u utorak pozvala na okončanje višedecenijske izraelske okupacije palestinskih zemalja, smatrajući je nezakonitom.      Foto: Reuters

Saudijska Arabija je pozvala na okončanje višedecenijske izraelske okupacije palestinskih zemalja, smatrajući je nezakonitom.

"Postupci Izraela pokazuju da on nema namjeru sklapanja mira", rekao je saudijski ambasador Ziad Al-Atiyah na saslušanju u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) sa sjedištem u Hagu.

Rekao je da je Izrael onemogućio uspostavljanje palestinske države aneksijom više od dva miliona dunuma zemlje i izgradnjom više od 279 ilegalnih naselja na Zapadnoj obali.

"Izraelska okupacija je nezakonita i mora se okončati bez uslova", dodao je on.

Al-Atiyah je rekao da izraelsko odbacivanje rješenja o dvije države pokazuje njegovu namjeru da liši palestinski narod njegovog prava na vlastitu državu.

"Izrael je počinio najteža kršenja osnovnih međunarodnih obaveza u pogledu tretmana Palestinaca", dodao je on.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozvao je u ponedjeljak najviši sud Ujedinjenih nacija (UN) da prekine izraelsku okupaciju i proglasi je nezakonitom nakon što je sud otvorio saslušanja o legalnosti izraelske okupacije palestinske teritorije.

Javno saslušanje počelo je nakon zahtjeva Generalne skupštine UN-a za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Ukupno 52 zemlje, uključujući Turkiye, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održaće 30-minutna usmena izlaganja.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije