Agresija je prestala nakon što je u njoj poginulo 46 Palestinaca, a 360 ranjeno.      Foto: Reuters

Agresija je prestala tek nakon što je u njoj poginulo 46 Palestinaca, a 360 ranjeno. S druge strane, 70 Izraelaca je povrijeđeno, zajedno s oštećenjima na civilnim objektima.

Od petka, izraelske odbrambene snage pokrenule su 147 zračnih napada na ciljeve u Gazi, dok su palestinski militanti ispalili 1.100 raketa i minobacača na Izrael.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Palestine navode kako je i dalje potreban kolektivni napor svih međunarodnih zajednica i donatora na rješavanju pitanja agresije.
Međutim, navode da nije dovoljno samo posvetiti se pitanju rješavanja trenutne situacije, nego i temeljnih uzroka agresije.
"Primirje je krhko. Svaki nastavak neprijateljstava samo će imati razorne posljedice za Palestince i Izraelce i učiniti nedostižnim bilo kakav politički napredak u ključnim pitanjima", rekao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

Uz napore UN-a, Katara, Sjedinjenih Država, Jordana i palestinskih vlasti, pozdravio je ključnu ulogu Egipta u posredovanju u sporazumu.
"Ovi zajednički napori su pomogli u sprečavanju izbijanja rata pravih razmjera" i omogućili isporuku humanitarne pomoći u Gazu tog dana.

Nakon što su borbe završile, obje su strane poslale pobjedonosnu poruku.
"Svi naši ciljevi su postignuti. Cijelo više vojno zapovjedništvo Islamskog džihada u Gazi uspješno je eliminirano u tri dana", rekao je izraelski premijer Yair Lapid u televizijskoj izjavi.

Na tiskovnoj konferenciji emitiranoj na proiranskoj stanici Al Mayadeen nakon prekida vatre kasno u nedjelju, vođa Islamskog džihada Ziad al-Nakhala izjavio je: "Ovo je pobjeda."

Ujedinjeni narodi su u bliskom kontaktu sa svim stranama kako bi učvrstili primirje i osigurali da se značajni pomaci postignuti od prošlog maja prema ublažavanju ograničenja mogu zaštititi – i naposljetku proširiti.

Otvaranje prelaza Kerem Shalom
Nakon što je primirje stupilo na snagu, otvorio se prelaz Erez i Kerem Shalom od strane izraelskih vlasti.

Otvaranje Kerem Shaloma omogućilo je da ukupno 23 kamiona goriva danas uđu u Pojas Gaze, što je omogućilo da elektrana u Gazi nastavi s normalnim radom.
"Ovi ciklusi nasilja će prestati samo kada postignemo političko rješenje sukoba koje dovodi do kraja okupacije“, dodao je palestinski ambasador Riyad Mansour, u svom obraćanju Vijeću.

Hamas ostaje vani

Svjestan opasnosti od eskalacije sukoba, Izrael se pažljivo usredotočio na ciljeve Islamskog džihada kako bi izbjegao uvlačenje Hamasa, mnogo veće i moćnije militantne grupe koja vlada Gazom, u borbe.

Nešto više od godinu nakon 11-dnevnog rata u maju 2021. u kojem je ubijeno 250 stanovnika Gaze i uništena krhka ekonomija zone, Hamas je ponudio određenu verbalnu podršku svom manjem savezniku, ali nije poduzeo ništa dok je Izrael nastavljao svoje zračne napade.

TRT Balkan