„Prošle godine obim trgovine između Kazahstana i Rusije dostigao je novi rekord od 24,5 milijardi dolara“, rekao je Tokajev.     Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je međunarodna trgovina u krizi i da Moskva svoj izvoz i uvoz preusmjerava na nova tržišta.

Putin je napomenuo da Rusija ostaje jedan od najvećih investitora u kazahstansku ekonomiju, s obimom kapitalnih ulaganja od gotovo 17 milijardi dolara.

"Više od 30 velikih investicijskih projekata se zajednički realizuje u svim ključnim sektorima privrede", rekao je Putin obraćajući se Forumu o međuregionalnoj saradnji koji se danas održava u Moskvi.

Tokajev je rekao da su Rusija i Kazahstan u stanju da izgrade "uzajamno korisnu ekonomsku saradnju".

"Prošle godine je obim trgovine između naših zemalja dostigao novi rekord od 24,5 milijardi dolara", rekao je Tokajev, dodajući da je izvoz iz Kazahstana u ruske regije porastao dva i po puta više.

Novi-stari predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev preuzeo je dužnost u subotu nakon inauguracije u glavnom gradu Astani. Tokajev je pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima u toj zemlji u novembru, osvojivši 81,31 posto glasova.

TRT Balkan / agencije