Abbasova trodnevna posjeta dolazi u trenutku kada Turkiye i Izrael preduzimaju korake za normalizaciju odnosa.     Foto: AA

Nedavni koraci za normalizaciju odnosa Turkiye sa Izraelom neće smanjiti našu podršku Palestini, izjavio je u utorak predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u glavnom gradu Ankari rekao da Turkiye nastavlja svoju dugogodišnju solidarnost sa Palestinom na najjači način.

Do Abbasove trodnevne posjete Turkiye došlo je u trenutku kada Turkiye i Izrael preduzimaju korake za normalizaciju odnosa, uključujući prošlosedmičnu odluku o obnovi diplomatskih odnosa i imenovanju ambasadora i generalnih konzula nakon četverogodišnje pauze.

"Turkiye, koja je priznala palestinsku državu od trenutka kada je proglašena, brani svoju viziju rješenja sa dvije države na svakoj platformi", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima Turkiye odbacuje sve akcije koje imaju za cilj promjenu statusa Al-Qudsa (Jerusalima), džamije Al-Aksa.

"To smo prenijeli našim izraelskim kolegama", dodao je predsjednik Turkiye.

Erdogan je rekao i da Palestina podržava napore Turkiye da normalizuje odnose sa Izraelom budući da će taj dijalog dati bolju priliku za odbranu palestinskog pitanja.

Predsjednik Turkiye Erdogan rekao je da je cilj te zemlje dalje jačanje veza sa Palestinom, kao i da želi dobrobit i razvoj Palestine jer "Palestina uvijek ima posebno mjesto u srcu Turkiye".

"Još jednom podvlačim da je uspostavljanje nezavisne palestinske države s Al-Qudsom kao glavnim gradom na osnovu granica iz 1967. i parametara UN-a od suštinskog značaja za mir i stabilnost cijelog našeg regiona", rekao je Erdogan.

Palestinski predsjednik Abbas zahvalio se turskom kolegi Erdoganu na podršci Palestini i nepokolebljivom stavu.

Abbas je rekao da traže punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i da zemlje koje vjeruju u rješenje sa dvije države priznaju Palestinu.

TRT Balkan / agencije