Sanchez je pozvao sve uključene strane da izbjegnu dalju eskalaciju sukoba.            Foto: AA

Španski premijer Pedro Sanchez pozvao je na hitan prekid rata u Pojasu Gaze, ističući rješenje s dvije države koje predviđa uspostavljanje zasebne palestinske države uz Izrael.

"Ponavljamo naš poziv na hitan prekid rata u Gazi. Međunarodna zajednica i Evropa ne mogu ostati ravnodušni na patnje hiljade nevinih ljudi, posebno žena i djece. Ne možemo živjeti sa smrću i uništenjem niti prihvatiti nasilje", rekao je Sanchez nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Madridu.

Španski premijer je rekao da su razgovarali o širenju sukoba na Liban, nakon eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja u utorak i srijedu, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a povrijeđeno hiljade.

Libanska grupa Hezbollah optužila je Izrael da stoji iza eksplozija naprava i najavila odmazdu.

Sanchez je pozvao sve uključene strane da izbjegnu dalju eskalaciju sukoba.

Španija je jedna od evropskih zemalja koja je odlučila da zvanično prizna Državu Palestinu kao znak podrške mirovnom procesu s Izraelom.

Sanchez je pozvao Izrael da prekine okupaciju palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i povuče svoje trupe iz Pojasa Gaze kako bi otvorio put za uspostavljanje palestinske države.

Palestinski predsjednik Abbas je izrazio zahvalnost španskom premijeru na njegovoj nepokolebljivoj podršci palestinskom narodu i pozvao na mirovnu konferenciju u Madridu.

"Posvećeni smo održavanju palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi, sa istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom", rekao je Abbas.

Rekao je da planira otići u Gazu sa svim palestinskim liderima kako bi zahtijevao prekid rata u palestinskoj enklavi i pozvao je zapadne lidere da mu se pridruže, uključujući generalnog sekretara UN-a.

TRT Balkan / agencije