U ponedjeljak je 900 španskih medicinskih stručnjaka potpisalo peticiju kojom se pozivaju Španija i EU da prestanu sarađivati s Izraelom i pozivaju na hitan prekid vatre.    Foto: Reuters

Španski premijer Pedro Sanchez posjetiće Izrael i Palestinu, što je prva njegova međunarodna posjeta otkako je ponovo izabran za čelnika Vlade.

U četvrtak će se sastati sa izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i premijerom Benjaminom Netanyahuom, kao i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Sanchez je ranije najavio da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti špansko priznanje Države Palestine i obećao da će se zalagati za isti stav na evropskom nivou.

U ponedjeljak je 900 španskih medicinskih stručnjaka potpisalo peticiju kojom se pozivaju Španija i EU da prestanu sarađivati s Izraelom i pozivaju na hitan prekid vatre.

U okviru prošle španske vlade, članovi kabineta poput Ione Belara pozvali su Španiju da potpuno prekine diplomatske odnose s Izraelom i sankcioniše njihove lidere.

Sanchez će otputovati u Izrael zajedno sa svojim belgijskim kolegom Alexanderom De Crooom, koji je nedavno osudio izraelske udare na civilno stanovništvo.

Španija i dalje predsjedava Vijećem Evropske unije i zalagala se za to da EU bude domaćin mirovnog samita.

Tradicionalno, prva međunarodna posjeta novoizabranog španskog premijera je Maroku.

Sanchez je prošlog četvrtka ponovo izabran za premijera Španije.

TRT Balkan / agencije