Analize nakon napada optužuju Netanyahua da je zanemario sigurnost nacije, dok je odbio i da preuzme bilo kakvu odgovornost za napad.             Foto: Reuters Archive

Samo 27 posto Izraelaca vjeruje da je dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu prava osoba za vođenje vlade Izraela.

Anketa koju je sproveo Istraživački institut Lazar za izraelski list "Maariv" pokazala je da 49 posto Izraelaca, ili otprilike polovina, vjeruje da je Benny Gantz, lider Partije nacionalnog jedinstva, najbolja opcija za vođenje vlade u zemlji.

U anketi su učestvovala 522 odrasla nasumično odabrana Izraelca.

Anketa je pokazala nagli pad popularnosti stranke Likud na čelu sa Netanyahuom, uz značajan porast podrške Partiji nacionalnog jedinstva.

Anketa je sprovedena nakon iznenadnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.000 Izraelaca i zarobljeno stotine, kao i nakon višemjesečnih protesta zbog Netanyahuovog kontroverznog plana za reformu pravosuđa.

Analize nakon napada optužuju Netanyahua da je zanemario sigurnost nacije, dok je odbio i da preuzme bilo kakvu odgovornost za napad.

Anketa je pokazala da bi, ukoliko bi izbori bili održani danas, Partija nacionalnog jedinstva osvojila 36 od 120 mjesta u Knessetu, izraelskom parlamentu, tri puta više od aktuelnih 12.

Likud će vjerovatno osvojiti samo 19 mandata, u poređenju sa 32 koja sada ima, pokazala je anketa.

TRT Balkan / agencije