SAD: Zgrada pored sinagoge u New Yorku evakuisana zbog ilegalnog tunela

SAD: Zgrada pored sinagoge u New Yorku evakuisana zbog ilegalnog tunela

Policijska uprava New Yorka otkrila je ilegalni tunel ispod svjetskog sjedišta Chabad-Lubavitcha.
Policija je stražarila u sinagogi jevrejske organizacije Chabad-Lubavitch i oko nje, blokirajući ulazak u zgradu.     Foto: AA

Zgrada pored istorijske sinagoge u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) evakuisana je u subotu zbog štete koju je prouzrokovao ilegalni tunel koji je iskopala grupa jevrejskih studenata.

Da bi evakuisali stanovnike, službenici New Yorka okačili su obavijest o deložaciji na vrata zgrade u Brooklynu, u naselju Crown Heights, zbog oštećenja temelja.

Policija je stražarila u sinagogi jevrejske organizacije Chabad-Lubavitch i oko nje, blokirajući ulazak u zgradu.

Razlog zbog kojeg je tunel tajno iskopan ispod jevrejske bogomolje ostao je nepoznat, a policijska istraga i dalje traje.

Na društvenim mrežama su se pojavile tvrdnje da je tunel iskopani za bogosluženje u tajnosti tokom pandemije COVID-19 ili da bi se žene ušunjale u sinagogu.

Privedeni studenti na sudskom ročištu nisu priznali krivicu i pušteni su bez kaucije.

Policijska uprava New Yorka otkrila je ilegalni tunel ispod svjetskog sjedišta Chabad-Lubavitcha. Zgrada na adresi 770 Eastern Parkway nekada je bila dom vođe pokreta rabina Menachema Mendela Schneersona i privlači hiljade posjetilaca svake godine.

TRT Balkan / agencije