Dvadeset dvoje demokrata pridružilo se većini republikanaca kako bi osudili Tlaib zbog navodnog "promovisanja lažnih narativa" o napadu Hamasa 7. oktobra i "uništenju Izraela".     Foto: AFP

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao je osudu predstavnice Rashide Tlaib zbog njenih komentara o ratu između Izraela i Hamasa.

Rezolucija, koju je predstavio republikanski zastupnik Rich McCormick, usvojena je u zastupničkom domu s 234 prema 188 glasova u utorak kasno.

Dvadeset dvoje demokrata glasali su s republikancima za ukor Tlaib.

Rezolucija je optužila Tlaib, jedinog palestinsko-američkog člana Kongresa, za "promovisanje lažnih narativa u vezi s napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i za pozivanje na uništenje države Izrael".

Tlaib je izazvala kritike i od svojih republikanskih kolega i od nekih unutar vlastite Demokratske stranke zbog svojih komentara o izraelskoj vladi.

Kontroverzu je dodatno potaknuo video koji je podijelila na društvenim mrežama koji uključuje slogan "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".

„Palestinci nisu za jednokratnu upotrebu“

Tlaib je postala emotivna u utorak tokom svog govora u Zastupničkom domu usred debate o rezoluciji kojom se želi osuditi.

"Ne mogu vjerovati da to moramo reći, ali Palestinci nisu jednokratni", rekla je kongresmenka koja predstavlja Michigan.

"Mi smo ljudska bića kao i svi drugi."

Podižući fotografiju kako bi njeni kolege članovi Doma mogli vidjeti, Tlaib je nastavila: "Moja nana, kao i svi Palestinci, samo želi živjeti svoj život u slobodi i s ljudskim dostojanstvom koje svi zaslužujemo".

„Govoriti o spašavanju života – bez obzira na vjeru, bez obzira na etničku pripadnost – ne bi trebalo biti kontroverzno u ovoj dvorani. Plač palestinske i izraelske djece mi ne zvuče drugačije. Ono što ne razumijem je zašto svima vama plač palestinske djece zvuči drugačije. Ne možemo izgubiti našu zajedničku ljudskost", dodala je.

Kongresmenka je naglasila da je njena kritika uvijek bila na račun izraelske vlade i postupaka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Prvu rezoluciju, koju je prošle sedmice predstavila republikanska predstavnica Marjorie Taylor Greene, poništile su demokrate u Zastupničkom domu uz podršku nekih republikanaca.

TRT Balkan