Guverner Texasa je rekao da će se hapšenja nastaviti dok se masa ne raziđe.             Foto: Reuters

Broj propalestinskih demonstranata koji su uhapšeni tokom demonstracija na Univerzitetu Texas porastao je na 34, saopštile su vlasti u srijedu.

"Od 21 sat, policija je izvršila 34 hapšenja u kampusu UT Austin u vezi s današnjim protestom", objavilo je Odjeljenje za javnu sigurnost Texasa na platformi X.

Među uhapšenima je bio i fotograf medijske kuće “FOX 7 Austin“ koji je pratio demonstracije studenata u kampusu UT Austin. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako fotografa udaraju policijske snage i odvode ga vezanog lisicama.

Studenti su organizovali šetnju tražeći da se univerzitet riješi proizvodnje oružja povezanog s Izraelom. Demonstracije su eskalirale u nasilje nakon što su snage Odjela za javnu sigurnost Texasa intervenisale na skupu.

Demonstracije su dio protesta koji se održavaju širom Sjedinjenih Američkih Država u znak solidarnosti s Palestinom, a kojima se zahtijeva da se obrazovne institucije distanciraju od kompanija koje posluju s Izraelom.

Odjel za javnu sigurnost saopštio je da je na proteste odgovorio na zahtjev univerziteta i guvernera Grega Abbotta.

Guverner Texasa je rekao da će se hapšenja nastaviti dok se masa ne raziđe.

"Ovim demonstrantima je mjesto u zatvoru. Antisemitizam se neće tolerisati u Texasu. Tačka. Studenti koji se pridružuju mržnjom punim antisemitskim protestima na bilo kojem javnom koledžu ili univerzitetu u Texasu trebaju biti izbačeni", napisao je Abbott na platformi X.

TRT Balkan / agencije