Upravni odbor Harvarda navodi da je 13 studenata svojim ponašanjem tokom protesta solidarnosti s Palestinom prekršilo univerzitetsku politiku i stoga je najavilo da im diplome neće biti dodijeljene.          Foto: Reuters

Više od 1.000 studenata protestovalo je na ceremoniji dodjele diploma Univerziteta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog odluke univerzitetske uprave da ne dodijeli diplome studentima koji su učestvovali u protestima podrške Palestini.

Više od 1.000 studenata napustilo je ceremoniju dodjele diploma uzvikujući "Slobodna Palestina" nakon što je administracija Harvarda objavila da neće dodijeliti diplome studentima koji su ranije učestvovali u protestima podrške Palestini.

Jedna od organizatora protesta studenata Shruthi Kumar je za AP izjavila da bi 13 studenata trebalo biti među diplomantima 2024. godine.

Objašnjavajući da je više od 1.500 studenata i oko 500 univerzitetskih profesora i osoblja prikupilo potpise kako bi pomenutih 13 studenata dobilo diplome, Kumar je naglasila da su duboko razočarani odnosom univerzitetske uprave prema slobodi izražavanja i pravu na građansku neposlušnost.

Jedan od 13 studenata koji su bili spriječeni da dobiju diplome Asmer Asrar Safi rekao je da ova kazna pokazuje koliko daleko univerzitet može ići kako bi zadovoljio svoje donatore.

"Iako se nećemo moći vratiti na ovaj univerzitet, nadamo se da će naši prijatelji održati u životu naslijeđe kampa solidarnosti s Gazom", rekao je Safi.

Upravni odbor Harvarda navodi da je 13 studenata svojim ponašanjem tokom protesta solidarnosti s Palestinom prekršilo univerzitetsku politiku i stoga je najavilo da im diplome neće biti dodijeljene.

TRT Balkan / agencije